Читалищните самодейци се сдобиха с нови костюми

Вашата оценка

IMG_8451С чисто нови носии разполагат вече самодейните състави към читалището. Те са изработени и доставени по проект „Преплетена култура без граници между приятели и съседи” – BEGIN, по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП „България-Турция”. Традиционните облекла са от всички фолклорни области. Предназначени са за детския танцов състав „Свиленче”, фолклорния танцов състав „Илинден”, танцовия състав „Свила”, народния хор „Станко Панайотов”, женската камерна фолклорна група. С нови дрехи за явяването си на сцена се сдобиха и останалите самодейци – вокална група „Хармония” и музикантите от духовия оркестър „Костадин Манов. Всички носии и костюми са изработени от пловдивската фирма „Мели – М’, която е специализирана в подобно производство.

11169583_834908466597355_4058579786784555921_oНовите си одежди читалищните самодейци ще представят за първи път на концерт, по случай петата годишнина от основаването на танцовите състави. Той ще се състои на 30 април от 18.00 часа и ще е със специалното участие на Надя Казакова.

Чрез европейското финансиране НЧ „Просвета-1870″ вече разполага с модерно оборудвано звукозаписно студио и арт център за занаяти, нова конферентна зала, ремонтирани фоайета, кабинети, репетиционни зали. Салонът на читалището е оборудван с професионално озвучаване със сценични ефекти. За сцената са изработени и доставени нови завеси, ръкави и подово покритие. Духовият оркестър получи нови музикални инструменти, а читалищната сграда бе надписана със златисти букви. От старта на проекта на 26.04.2013 г. до сега се осъществиха дейности, свързани с полагане на нов гранитогрес във фоайетата, поставяне на ламинат в репетиционните стаи, шпакловка и боядисване на стени и тавани, монтиране на алуминиева дограма по прозорците и смяна на старите врати с нови от MDF. Осъществи се и газификацията на читалището.
Дейност по проекта беше и реализирането на IX Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници, който се проведе от 6 до 8 юни 2014 г. В дните на фестивала „Песни и танци без граници в Свиленград” участваха турските партньори по проекта, а българските певци и танцьори взеха участие във фестивала на плодородието и виното в южната ни съседка. Проведоха се също дни на турската култура в Свиленград и дни на българската култура в Къркларели, на които всяка от страните представи традиционните си бит, култура, ястия и занаяти.
Проектът се реализира от НЧ „Просвета-1870” в партньорство с Община Къркларели в Турция. Общата стойност на проекта 647 493,67 евро, от които за НЧ „Просвета-1870” – 395 443,81 евро, а за Община Къркларели -252 049,86 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.