След 35 години: АМ „Марица“ вече има дясно платно от Свиленград до границата

Вашата оценка

P125004335 години трябваха на България да завърши този участък от платното, който пускаме в експлоатация днес. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на откриването на дясното платно на АМ „Марица” между Свиленград и Капитан Андреево.

Пожелавам безаварийно пътуване на всички, каза министър Павлова и връчи разрешителното за ползване на инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. На откриването присъстваха областният управител на Хасково Добри Беливанов, кметът на Свиленград Георги Манолов и други официални гости. Сред дошлите бяха и хора, участвали в първата копка на участъка от границата до Свиленград през 1979 година.

P1250040С тези почти 9 км общата дължина на готовата магистрала е 80 км.Новият обект е изграден със средства от републиканския бюджет на стойност 35млн. лв. Последният участък от магистрала „Марица” – отсечката от Димитровград до връзката с магистрала „Тракия” – Лот 1, ще е готов до първи октомври, увери Лиляна Павлова. За здраве и безаварийно пътуване по новоизградения магистрален участък бе отслужен водосвет. Пътят отговаря на всички европейски изисквания за пътна безопасност, включително и качеството на еластичните огради.

В новия участък има 6 селскостопански подлеза, 2 надлеза и мост над река Канаклийска. Надлезът при км 102+550осигурява безконфликтното пресичане на АМ „Марица“ с пътя Свиленград –Пъстрогор, а съоръжението при км 103+832 – с пътя Свиленград – Левка.

P1250048Изпълнител на обекта е „ПСТ Груп“ ЕАД /“Пътни строежи“, Пловдив и „ПСТ Холдинг“ ЕАД/.Строителният надзор е осъществен от „Пътинвестинженеринг“ ЕООД, а авторският от„Пътпроект“ ЕООД.

АМ “Марица” е по протежението на Транс-европейската транспортна мрежа и ще свързва АМ „Тракия”при пътен възел „Оризово“ с Капитан Андреево на българо-турската граница. Част е от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север-Юг”. Общата дължина на АМ „Марица“ от връзката с АМ „Тракия“ до ГКПП „Капитан Андреево“ е около 117 км.

До края на 2015 година трябва да бъдат изградени 140 км нови магистрали и 80 км изцяло рехабилитирани стари участъци, каза министър Павлова. Средствата за всички ремонти са осигурени, а екипите работят денонощно, допълни министър Павлова.

Коментари

  1. , казва

    Къде е любимчанина Еленков? Нали милее на Свиленград?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.