Контрабандният цигарен канал – оперативна комбинация  на турските спецслужби?

Вашата оценка

По всичко изглежда, че скандалният контрабанден канал за цигари, който лъсна на 29 март, се imagesизползва за провеждането на  оперативна игра от турските спецслужби. До този извод са стигнали бивши/доколкото има бивши в тази сфера/ и действащи  служители на българските спецслужби, които са силно представени в Свиленград. „Оперативна игра” има тогава, когато спецслужбите на една страна подхвърлят оперативни данни на другата страна, за да  наблюдават действията на институциите и, имитирайки  сътрудничество.

В случая с разплитането на контрабандния канал от 29 март нещата изглеждат точно така. След като е задържан първият камион с цигари в Пловдив, началникът на свиленградската митница и началникът на МП „Капитан Андреево” отиват на Капъкуле, за да попитат колегите си, защо не са получили информация за камиона. Двете митници – българската и турската,  имат  договорка да си разменят оперативна информация за рискови товари. Турците им дават копия и твърдят, че са предали документите на ГКПП „Капитан Андреево”. В тръгналото досъдебно производство турската страна вади още копия на документи за цели  17 камиона.  Само за датата 29 март са посочени 6 товара, които се изчисляват на  близо 5 милиона кутии цигари, на стойност 52 850 000 лева. Такива документи липсват на ГКПП „Капитан Андреево”. Нито митницата, нито гранична полиция е получавала подобни документи, което значи , че такива камиони не са влизали в България.  Държавното обвинение, в лицето на пловдивската окръжна прокуратура, приема турското твърдение за „чиста монета”  и резултатът е 22-ма в ареста.

Все пак, ако приемем, че камионите са преминали, то идва на ред въпросът  ”Каква организирана престъпна група/ОПГ/ е  необходима, за да се транспортират, разтоварят, складират, разпределят на дребно  и пласират милиони кутии цигари?  Няма как подобна мащабна организация да не бъде забелязана от многобройните служби,  ангажирани с борбата срещу незаконната търговия с акцизни стоки – ДАНС, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, криминална полиция, икономическа полиция, митническото разузнаване и разследване, мобилните екипи на митниците? Оставяме настрана, че подобни количества биха свалили цената на безакцизните цигари на около лев, вместо да стои на 3,50 лв., анализират събитията тукашните спецгечгетата.

Единственият „факт” , че има предадени на ГКПП „Капитан Андреево”  някакви документи от турска страна, са обърканите твърдения на  турски граничен служител, който дори не различавал униформите на митничари и гранични полицаи. Само тези две неща са достатъчни, за да се приеме тезата за оперативна игра, категорични са нашите източници, намеквайки, че има и други данни, които не могат да огласят, в подкрепа на тезата.

Турските копия на документи и неясните обяснения на турски служител са в основата  и на тежкото досъдебно производство. Облечени  във  властта на недосегаеми обвинители, прокурорите  допуснат грешки, които след това водят до дела срещу държавата. В контекстта на дебатите за промени в съдебната система спецовете предлагат на прокурорите да им бъде вменена от законодателя лична отговорност за нанесени щети на привлечените като обвиняеми в досъдебното производство. Качеството на  досъдебното производство ще се повиши драстично, ако обвинителите знаят, че носят персонална отговорност за действията си.  Така е в съдебната система на една от най-развитите демокрации, тази в САЩ. Към днешна дата в България всички доказани щети – финансови, здравословни и морални, нанесени по време на досъдебно производство се обезщетяват от държавата, разбирай от българския данъкоплатец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.