Опасна африканска зараза по животните идва от Одрин

Вашата оценка

kravaОгнище на заразен дерматит по животните е констатирано в Одрин, съобщиха българските власти днес. По този повод бе свикана и Областната епизоотична комисия. На нея бяха набелязани конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на нашата област. На заседанието присъстваха директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Георги Станков, д-р Владимир Хърсев, началник отдел „ЗЖ“ в  ОДБХ,, комисар Ангел Цанков, директор на ОД на МВР, инж. Георги Масларов, директор на ТП ДГС Хасково, д-р Снежана Иванова от РЗИ,  представители на РИОСВ, ОД „Земеделие“, ГПУ Свиленград и др.

На заседанието стана ясно, че заболяването е характерно за Африка, а дерматитът по животните е подобен на шарката. Основни преносители са кръвосмучещите насекоми.

Областният управител на Хасково издаде заповед за мерки относно болестта. Част от тях са извършване на ежеседмични клинични прегледи от ОДБХ за този вид дерматит на едрите преживни животни, отглеждани в общините, граничещи с Турция и Гърция, контрол върху търговията и движението на едри преживни животни, съвместно с ОД на МВР и др.

Фермерите в граничните общини ще бъдат запознати с начините за извършване на дезинсекция, както и с подходящите инсектициди. Във всички общини на територията на областта незабавно трябва да бъдат свикани Общинските епизоотични комисии, за набелязване на конкретни мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.