21-годишна свиленградчанка издава собствен комикс

Вашата оценка
P1240079

Катина с родителите си Бисер и Ивалина Недеви

Едва 21-годишна младата свиленградчанка Катина Недева е на път да издаде свой собствен комикс. Малко са художниците в страната, които са се заели с тази нелека задача, но това не плаши Катина. Тя е родена на 28 септември 1993 година и рисуването буквално й е заложено в кръвта. И двамата й родители – Ивалина и Бисер Недеви, са художници  За себе си Катина казва, че рисува още от бебе, затова няма спомен за първите си рисунки. В момента младата свиленградчанка учи в Националната художествена академия в София, специалност „Илюстрация”. Средното си образование е завършила в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив със специалност „Гграфика”. В живота лъчезарната Катина е вярна на мотото: „ Бъди най-добрата версия на себе си”.

- Катина, предстои да излезе първият ти комикс. Как се стигна до създаването му?
– Преди година започнах студентски стаж в „Грозен  Ентъртейнмънт” –  фирма, която прави комикси и анимация. След като стажът изтече от там предложиха договор за работа на някои от студентите. Аз бях сред тях. Подписах договор за създаването на авторски комикс от 50 страници.

- Разкажи накратко за героите на твоя разказ. Какво представляват, каква история представят?
– Историята се казва „Лакомград“. В нея се проследяват приключенията на едно малко момиченце на име Лили, което открива вълшебен свят в стар хладилник в мазето на къщата си. Мястото, на което попада, се казва Лакомград  и героите там искат от  Лили да ги избави от леденото чудовище, което ги застрашава.

- Трудно ли се създава  образ за комикс? Откъде черпиш вдъхновение?
– Ами, понякога е лесно, стига да имаш идеи и концепция. Черпя вдъхновение от хората, които ме заобикалят, също така от животните, природата, от киното.

- При теб като че ли рисуването е генетично заложено. Майка ти и баща ти са художници, творчески натури… Дават ли ти съвети? Не само в рисуването, но и в разбирането  за творбата.
– Да, те винаги са ми помагали и са ми давали съвети, но като цяло ме оставят сама да работя върху творбите си и да мисля върху идеите си.

- Освен комикси, какво друго обичаш да рисуваш?
– Илюстрации, графики, също така правя портрети и пейзажи.

- Каква картина би сложила в стаята си?
– В стаята ми има много картини, но ако трябва да избера една, тя ще бъде голяма и в спокойни цветове.

- А каква не би?
– Кичозна.

- Как виждаш живота си след пет години?
– Надявам се да съм щастлива, по-установена и задължително в България.

Въпросите зададе

К. Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.