Преди 15 септември: Обучиха първолаци на пътна безопасност

Вашата оценка

PB_1Пътни полицаи и деца от Детската полицейска академия посетиха днес малчуганите от първите класове на ОУ „Иван Вазов”. Седмица преди началото на новата учебна година те им разясниха правилата за безопасно поведение на улицата като пешеходци.

Посещението се осъществи в рамките на традиционната есенна академия, която организират от училището всяка година. По време на академията бъдещите първокласници се запознават със своите учителки, с връстниците си, с класните стаи и училището. По този начин от учебното заведение целят намаляване на треса сред първокласниците и по-лесна адаптация към новата обстановка. На 15 септември прага на училището ще прекрачат 90 първокласници, разпределени в четири паралелки.

Инициативата на полицията е свързана и със стартиралата днес „Седмица за превенция на детската пътна безопасност”. Служители от районното управление и каките и батковците от Детската полицейска академия обясниха и показаха на малчуганите основните неща, които трябва да знаят – къде и как да пресичат, кога не бива да пресичат и къде да играят безопасно след училище. Децата получиха ценни съвети за поведението им и като пътници в автомобили и като велосипедисти. Накрая децата получиха нагледни материали и брошури „Знам правилата за лична безопасност”, с които ще могат да проверят сами наученото днес.

На училищата ще бъдат раздадени и практически препоръки по пътна безопасност и Наръчника за родители „Как да предпазим детето си от престъпление”. На 10-ти септември по обяд, деца от Детската полицейска академия, съвместно с приятели от Местната комисия за борба с противообществените прояви, спортен клуб „Изида” и Интеракт круб „Свиленград” ще патрулират хванати за ръце на пешеходните пътеки в града и ще раздават флаери „Децата предупреждават! Всички трябва да внимават!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.