Образувани са три бързи производства за каналджийство

Вашата оценка

DSC03200.jpg.720x420_q85_box-04820481423_crop_detail.jpg.720x420_q85_box-48,0,674,420_crop_detailТри бързи производства за каналджийство образува Районната прокуратура в Свиленград. По тях като обвиняеми са привлечени трима турски шофьори на товарни камиони за превеждане през границата на страната на хора без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград, а откритите в камионите лица са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция“ на МВР в гр. Любимец.

На 13 септември в 4.00 часа на ГКПП „Капитан Андреево” е извършена проверка с уред „газ анализатор“ на ремарке на товарен камион марка „ДАФ“ с турска регистрация. Уредът е отчел високи стойности на въглероден двуокис в товарното помещение, без да е нарушена целостта на митническата пломба. При отваряне на каросерията, в присъствието на митнически и гранични полицейски служители, са открити 32 души между превозваната стока – врати за асансьори, генератори за ток и палети с конци за шиене. Чужденците, от които 10 мъже, 9 жени и 13 деца, са били без документи за самоличност. Първоначално те се представили за сирийски граждани, а впоследствие е установено, че са от Ирак. 48-годишният шофьор Реджеп Б., турски гражданин, е заявил пред българските власти, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знанието на властите. Реджеп Б. е задържан за 72 часа.

На 12 септември са извършени проверки на други два турски товарни камиона на ГКПП „Капитан Андреево”. Първият от тях е пътувал от Истанбул. При проверка граничните полицаи открили две лица, които били легнали върху осите на гумите, под ремаркето. Установено е, че те са сирийски граждани, единият от които 14-годишно момче. Разследването сочи, че водачът на товарния камион ги качил от Истанбул, срещу заплащане от по 1 000 евро на човек и трябвало да ги откара до София. Преди да влязат на турския граничен пункт  Капъкуле ги свалил от кабината и казал да легнат върху осите на гумите.

Вторият ТИР, с турска регистрация, също е превозвал две лица, укрити на осите на гумите, над ремаркето. Първоначално те се представили за сирийски граждани. Проверката установила, че единият е сириец, а другият турски гражданин. Водачът заявил, че турски каналджия му предал двете лица на магистралата край  Истанбул. Той трябвало да ги остави в Центъра за бежанци в  Харманли.

Районна прокуратура-Свиленград е привлякла като обвиняеми по бързите производства за превозване на хора без разрешение на властите двамата водачи на товарните камиони – 53-годишният турски гражданин Мехмед Ч. и Захир Ч., на 50 г., също турски гражданин. Те са признали вината си.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград се извършват активни процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи. До седем дни делата срещу тримата шофьори ще бъдат внесени за разглеждане в Районен съд-Свиленград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.