Ученик прекарва бежанци през границата

Вашата оценка

IMAG0130_VYwHGWk.jpg.720x420_q85_box-0,45,2129,1475_crop_detailРайонната прокуратура в Свиленград заведе бързо производство срещу 18-годишен ученик за превеждане на бежанци през ГКПП „Капитан Андреево”. Момчето е от Хасково и е в 12-ти клас, уточниха от прокуратурата. Престъплението, извършено от Добромир Д. е по чл. 280, ал. 2, точка 1, 3 и 4 от Наказателния кодекс.

На 27 септември около 16.00 часа лек автомобил миниван, марка „Нисан Серена“, с пазарджишка регистрация, управляван от Добромир Д., преминава, без да спре за проверка и удря последната бариера на турския граничен пункт Капъкуле. Когато влиза на българска територия на ГКПП „Капитан Андреево”, шофьорът спира автомобила в платното за излизане от България и на линията за гранична проверка слиза от минивана и прави опит да избяга извън пункта. Служители на Гранична полиция го задържат в района на пункта след преследване. В автомобила, чиито стъкла са били облепени с части от кашони, за де не виждат пътниците, са открити 12 чужди граждани. При проверка се установява, че това са две семейства от Сирия и Ирак, които пътуват със седем малолетни деца, на възраст от 7 до 14 г. Пред българските власти те обяснили, че били качени на автомобила от кюрдски каналджии близо до граничния пункт Капъкуле, за което заплатили в Турция по 250 щатски долара на човек. Добромир Д. е трябвало да ги прекара в България, като същия ден той е преминал пеша границата от Република България за Република Турция. Установено е, че миниванът по документи е собственост на лице от Велинград.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград по бързото производство са разпитани свидетели, установява се собствеността на автомобила и лицата, които са го управлявали при напускане на страната. 12-те чужди граждани от Сирия и Ирак са подали молба за получаване на статут на бежанци и са настанени в Разпределителен център в гр. Елхово. Добромир Д. е бил задържан за 72 часа, а след това е с наложена мярка „гаранция“ 1 500 лв. До 7 дни Района прокуратура-Свиленград ще внесе обвинителен акт по повдигнатото обвинение срещу него за прекарване на хора през границата без разрешение на органите на властта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.