Пламен Тонев: Залогът е животът на хората в Любимец

Вашата оценка
Интервю с кандидата за кмет в Община Любимец, издигнат от Коалиция „За Любимец”

DSC_0250 (1)Пламен Георгиев Тонев е роден на 03.09.1971 г.  в град Любимец. Завършва средното си образование в родния град Любимец, а висшето в Икономически университет – Варна, със специалност „Икономика и управление на промишлеността”. Досега е работил във финансовия сектор повече от 20 години, като последните 10 години е заемал ръководни длъжности в ОББ АД и СИБАНК ЕАД. Председателствал е на ротационен принцип и Ротари клуб – Любимец. Семеен, с две деца.    

- Кой още е Пламен Тонев?

 - Един истински Любимчанин. Освен, че съм роден и живея в град Любимец, от тук  започва и моето  трудово и професионално израстване. Тук е моето семейство и приятелите ми. Обичам да спортувам, риболовът и разходките сред природата са любимите ми занимания. Въпреки, че в последните години моята месторабота е другаде, животът в нашия град е неизменна част от мен. Живея и съм съпричастен винаги с битието и съдбата на моите съграждани.

В миналите години съм се занимавал със земеделие, както и повечето хора в града, това ми е помогнало максимално да се доближа до тях и да съм наясно с проблемите и несгодите на земеделския производител в борбата за насъщния.

От друга страна, настоящата ми работа в банка също е свързана малко или много с потребностите на хората. В своята повече от 20-годишна кариера неведнъж съм помагал на мои съграждани със съвети да достигнат до полезни за тях решения и винаги съм готов да го правя. Професионалният ми опит и лични качества ми дават основание да смятам, че бих могъл да съм полезен в управлението на общината, като създавам една отлична среда за работа и колективен дух. Всичко това, съчетано с възможността за по-голяма отговорност, подсилва мотивацията ми да се кандидатирам за кмет на община Любимец. Считам, че притежавам необходимите знания и умения за този пост.

От всичко казано искам да стане ясно, че аз свързвам бъдещето си с град Любимец и неговите жители. Съдбата на града не ми е безразлична, тъй като тук растат децата ми, което е и основният ми мотив да се нагърбя с тази нелека задача. Искам градът ни да бъде добро място за живеене, с перспектива за развитие на всеки, който живее и работи тук.

Всеки, който ме познава, знае, че ще дам всичко от себе си за благото на града, че може винаги да се разчита на думата ми и никога няма да предам ничие доверие.

- Издигнат сте от широка коалиция. Защо приехте да сте кандидат за кмет от такъв политически формат и какво е отношението Ви към отделните партии в коалицията?

- Кандидатурата ми за кмет е издигната от Коалиция „ За Любимец”, учредена от: ПП „Българска Социалистическа партия”, Коалиция „ Народен съюз”,  ПП „ ВМРО – Българско Национално Движение”, ПП „Движение напред България”,

ПД „ Социалдемократи” и ПК „Тракия”.

Приех предложението да се кандидатирам за независим кмет, подкрепен от такава широка коалиция, защото мисля, че в малките общини отминава времето на чисто еднопартийните кандидатури. Местната власт в такива общини трябва да обединява и събира хората, а не да ги  разделя по партийна линия на „наши и ваши”. Подобно отношение ускорява процесите на топене на общината. Идеята ни е  да станем многопартийна коалиция в бъдещият Общински съвет, защото считам, че това е новият и по-успешен модел, за управление на общината. Убеден съм, че чисто еднопартийната кандидатура, при изборен успех, остава зависима от партийните босове във всяко едно свое решение.  Доказателство за това е авторитарното управление на ПП ГЕРБ през изминалия мандат.

Пред нас дълго време стоеше въпросът за името на коалицията – да бъде достъпно, разбираемо и да обедини хората. В крайна сметка нашата кауза „Да работим за Любимец” донесе и името на коалицията. С екипа от подбрани млади,  достойни, доказали себе си, човешки и професионално, хора, който застана зад мен, съм убеден, че ще постигнем  много по-добри резултати. Ценя и съм благодарен за високото доверие, което ми се оказа и ще направя всичко възможно, ако бъда избран за кмет, да не разочаровам  членовете и симпатизантите на коалиционните партньори.

- Какъв е залогът в тези избори?

- Залогът в тези избори е животът на хората в община Любимец – тяхната работа, техните възможности за реализация, тяхната съдба. Истината за досегашното управление в общината има две лица. От една страна, това е финансовото стабилизиране на общината,  усвоените средства по европейски програми за инфраструктура,  подобрение в поддържане на чистотата, на реда в общината, в здравеопазването и материалната база за масовия спорт. Да, постижения, които не могат да се отрекат, но постиженията имат и друга страна – това е страната на шуробаджанащината, липсата на прозрачност, съмненията за корупция. Ако бъда избран за кмет, няма да се самозабравя и да смятам, че всичко започва от мен. Начинът на постигане на една цел е точно толкова важен, колкото и самата цел. Не може да строиш с едната ръка, а да крадеш с другата. Това не е смисъла на властта. Така не се прави добро за хората.

- Очаквате ли, че тези избори ще бъдат честни и демократични?

- Притеснен съм за състоянието на демократичните отношения в Любимец. Преди да стартира кампанията и сега се сблъсквам с десетки примери на груби нарушения на демократичните принципи при нас. Налице е непознат до сега, в най-новата демократична история на общината, безцеремонен  натиск и произвол над свободната воля на избирателите  как и за кого да гласуват. С „вилата на врата”, както казва народът, със заплахи за уволнение, за проблеми в бизнеса, за липса на шанс за работа, се рекетират масово както отделни граждани, така и бизнесът и цели професионални групи. И това го прави открито и безцеремонно политическото ръководство на ГЕРБ, а за голямо съжаление му съдейства и кметската власт.  Недопустимо е 25 години след демократичните промени у нас гражданите да бъдат уволнявани по политически причини, да се страхуват за хляба си, за работата си, за бъдещето на своите близки, ако не подкрепят управляващите от ГЕРБ. Ето, за да се разбие този модел на управление,  да се възстанови нормалността на политическото всекидневие, си заслужава човек да се кандидатира.

- Има ли вече ясно очертани приоритети в предизборната Ви програма?

- Имам много конкретни идеи за развитието на общината, но най-важното според мен е да има обществен консенсус. А той се постига с демократичност и прозрачност при вземане на решенията. Точно тук разчитам на хората, които ще бъдат избрани за  общински съветници. И най-добрите идеи не могат да бъдат реализирани, ако не са подкрепени и доразвити от повече хора, искрено загрижени и заинтересовани от бъдещето на родния ни град.

Мой основен приоритет е трудовата заетост на хората. Това е най-слабият пункт на досегашното управление. А той е най-важен и съдбоносен за  общината. В Любимец работни места няма. От общината има отлив на млади хора. Младите, образованите бягат, защото няма работа. А без образовани, млади хора какъв бизнес да се развива тук? Имам планове с екипа ми да съживим цели отрасли – например земеделието. Това, че общината е спечелила проект и е закупила няколко трактора по него, все още не означава модерно земеделие. Спомнете си какъв напредък в развитието на лозарството, овощарството  и винарството имаше, когато бяха инвестирани целенасочено милиони левове. Същото може да се постигне и с преработвателната промишленост, шивачеството, машиностроенето  и други отрасли. Ще привлека крупни инвеститори с дългосрочни бизнес планове. Сега за развитието на шивашката промишленост и машиностроенето се търсят обучени кадри, а в гимназията няма такива профили.

Друг главен приоритет за мен е образованието. И по-точно – развитието на гимназията. Тя е ключовото учебно заведение в общината. Нейното състояние е много тревожно. За това масово се говори, но никой не смее да го изкаже на висок глас . Тя няма визия за бъдещето си, нейният часовник за развитие е спрял, репутацията й непрекъснато пада и главна отговорност за това носи нейното ръководство. Досегашното управление в общината се прави, че не вижда накъде отива гимназията, няма смелост да поиска незабавна смяна на това ръководство, но всички знаем, че без гимназията с Любимец е свършено. Затова, ако спечеля изборите, ще настоявам да се  организира обществен дебат за нейното състояние, за да се спаси каквото е останало.

- Какво е предизборното Ви послание към избирателите?

- Да работим за Любимец. С чисти помисли и добро сърце.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.