Д-р Дервенкова в топ 100 на най-добрите джипита в страната

Вашата оценка

IMG_1398

В практиката си свиленградският медик е достигнала показатели, които я нареждат на 25 място сред над 4600 лекари

Д-р Огняна Дервенкова е сред най-добрите общопрактикуващи лекари в България според класация, изготвена от Министерството на здравеопазването. Свиленградският медик е на 25-то място сред първите 100 джипита в класацията. Подреждането в нея е по показатели, получени по утвърдени критерии и анализ на ефекта от диагностично-лечебните дейности на общопрактикуващите лекари. Д-р Дервенкова е един от само двамата медици в Хасковска област, които намират място в подредбата. Другият е д-р Елена Иванова от Димитровград. Класацията е изготвена на база данни от всички над 4600 общопрактикуващи лекари в страната.

Д-р Дервенкова работи от 28 години. Има две специалности – обща медицина и вътрешни болести, а от 2000 година е общопрактикуващ лекар. В момента тя има над 2300 пациенти. В годините назад листата й е била много по-голяма, но според нея оптималният брой, за да бъдат добре обхванати и лекувани всички, е сегашният. Тя приветства идеята на здравния министър за създаването на персонализиран пакет за всеки здравноосигурен пациент, което ще гарантира достатъчен брой направления при нужда.

Приемам факта, че съм попаднала в челото на класацията, като реална оценка за свършена дейност, особено що се отнася до профилактиката, коментира д-р Дервенкова признанието от страна на Министерството. Според нея в последите десет години се наблюдава значително завишаване на болните от диабет и снижаване на възрастовата граница – заболяването все по-често се среща при хора под 30-годишна възраст. Основните фактори за развитие на болестта са застаряването, стресът и храната. Почти една трета от листата на д-р Дервенкова – около 700 души, са диспансерно болни, а 60 % от тях са с повече от едно заболяване. За съжаление напоследък освен пациентите с диабет, се повишава и броят на хората с онкологични заболявания, коментира д-р Дервенкова. Тук много важна роля играе профилактиката, защото открит в ранен стадий, карциномът е напълно лечим, отбеляза лекарката. Най-често при нейните пациенти се откриват случаи на рак на гърдата. Голям е и броят на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Към момента 70-80 % от пациентите ми са обхванати от профилактиката и смятам, че напълно постижимо е да се стигнат 100-те процента, каза лекарката. Според нея в Свиленград хората придобиват все по-голяма здравна култура. Въпреки това обаче все още продължава да се натъква на случаи на отказ от ваксина от страна на родителите, а това според нея е недопустимо.

Коментари

 1. Груди казва

  В петък вечерта под прикритието на качулки от суичър и тъмнината на ноща Мартин Айвазов като кандидат за общински съветник и неговата приятелка късаха и унищожаваха предизборни агитационни материали на инженер Манолов и БСП в района на автогара Свиленград и лепяха тези на ГЕРБ. Това ли са общинските съветници на Еленков? КРАЙ

 2. Митко казва

  Той да е само Айваза… Бившата секретарка дето Манолов я изгони щото не става за чеп в момента е в листата на ГЕРБ и раздава пари в Димитровче. Бай Гунди е свестен човек, ама трябва да вземе да си прибере вересийте!

 3. Таня казва

  Всичко казано по горе е вярно !Всички гербаджии са полудели,начело с мама бошка.Не ви е срам бе хора !!!! Кьде ще се денете след изборите или имате еднопосоен билет за някьде.Не стига че за нищо не ставате ами подвеждате и льжете хората!!

 4. ГЕРБ казва

  Хубаво ще се наиграят, така че след изборите да не посмеят да си покажат главите навън! Ами хората които лъжете и ще излъжете до 25.10 какво ще правят? Не бива с цената на всичко да искате да влезете в местния парламент! И като влезете там 4,5 или колкото сте там, какво от това? Вие ще сте компрометирани и в очите на хората ще си останете измамници! И още нещо, как Жорката /Любимеца/ ще се чувства в свои води? Ама какво да коментирам, след 25 октомври ще си говорим пак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.