След протест на Районна прокуратура-Свиленград: Съдът задържа издирван шофьор

Вашата оценка

tir s imigrantiСлед протест на Районна прокуратура-Свиленград съдът наложи постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Ерай Зинал, на 32 г. от Стара Загора. Той е привлечен като обвиняем за превеждане на група лица през границата без разрешение на органите на властта – престъпление по чл. 280 от Наказателния кодекс.  Той е бил обявен за общодържавно издирване като втори шофьор на ТИР с бургаска регистрация, който на 20 септември 2015 г.  е бил засечен на ГКПП „Капитан Андреево” да превозва 146 лица – мъже, жени и деца от Ирак и Иран.

На 19 ноември 2015 г. Ерай Зинал е бил задържан от органите на МВР. На следващия ден Районната прокуратура в Свиленград е внесла искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Районен съд-Свиленград наложил на Ерай Зинал мярка „парична гаранция“ от 500 лева, заради което определение е бил внесен протест от прокуратурата в Окръжен съд-Хасково. По делото е била представена справка, според която на 25 януари 2015 г. Ерай Зинал е бил задържан на ГКПП „Капитан Андреево”, когато превеждал през границата на страната лица, укрити в товарен автомобил. Затова му деяние е осъден на 2 години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 4 години и присъдата е влязла в сила.

На 26 ноември 2015 г. Окръжен съд-Хасково е уважил протеста на прокуратурата и е взел постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Зинал.  По делото има и друг обвиняем – също шофьор на товарния автомобил, превозвал 146 лица от Ирак и Иран, който е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ от 8 октомври 2015 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград в момента се извършват активни процесуално-следствени действия с оглед установяване съпричастността към извършеното престъпление и на трето лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.