Студенти от НАТФИЗ и Геро представят предпремиерно спектакъла „Частица път“

Вашата оценка

geroНавръх студентския празник – 8 декември, абсолвенти от НАТФИЗ ще представят спектакъла „Частица път“ в Свиленград. Пантомимата е авторско произведение на световноизвестния мим Герасим Дишлиев, който е и режисьор на постановката. Свиленградчани ще могат да я видят предпремиерно и безплатно от 18.00 часа днес в салона на читалище „Просвета“. Премиерата на спектакъла е на 10 декември в София.

„Частица път” тръгва от ежедневния живот през театрализацията му в търсене на пътя. Героите идват като табун, носейки всичко върху гърба си, говорейки неясни езици. Различни са по осанка, но едно ги обединява – те са пътници, търсещи доброто място.
Учениците на Геро репетираха в Свиленград повече от седмица. Така за втора поредна година Герасим реализира идеята си да превърне Свиленград в център за млади артисти. Миналата година студентите по пантомима препълниха залата на читалището заедно с Геро, при представянето на част от спектакъла, който тогава нарекоха „Пътища“. Специално за целта той пристига от Париж и събира тук студенти по пантомима, които са гости на общината. Те опознават града и района, репетират, срещат се с деца от местната театрална школа и изнасят представления пред свиленградска публика.

През последните три години, благодарение на предишния ми спектакъл „Монолог с куфар”, обиколих света. Срещите с публиките от различни страни, общочовешкото, пейзажите, културните различия, всичко това е единствено и незабравимо като усещане, един богат опит, сподели Геро. Тази нова театрална авантюра ще надмине личния кадър в търсене на универсалната истина за пътя и отговора на въпроса “Какво всъщност е пътуването”, смята авторът на спектакъла. За него той е важен и от друга гледна точка – не толкова като резултат, а като изминат път на студентите в постигането му. Темата за пътя е неизчерпаема и е постоянен източник на вдъхновение за мен, каза още авторът. И в този спектакъл неизменно един от главните аксесоари е куфарът.

Герасим определя спектакъла като представление, предназначено за всички, без значение от възраст, цвят на кожата и език. В него няма декор, има само аксесоари, светлина и музика. Той е една поетична глътка въздух в забързаното ни ежедневие, благодарение на която смях и размисъл, детско и зряло напредват заедно, каза Геро. В него са преплетени и актуални теми, като тази за бежанците и терора.

Коментари

  1. 09.12.2015г. казва

    Хасковски административен съд ОТХВЪРЛИ жалбата на И.А./ Иван Андреев/ и потвърди решението на ОИК Свиленград за законен изборът на Георги Манолов за кмет на община Свиленград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.