Младата художничка Катина Недева издаде първата си самостоятелна книга

Младата художничка Катина Недева издаде първата си самостоятелна книга 4.33/5 (86.67%) 3 Гласували

katiМладата художничка Катина Недева съвсем наскоро издаде първата си изцяло авторска книга. Тя носи заглавието „Птиче село” и всичко в нея – текст, илюстрации, дизайн и сглобяване, е дело на талантливото момиче. Всъщност детската книжка е дипломният проект на Катина, с който тя се дипломира успешно на 14 юни като бакалавър в Националната художествена академия в София, в специалност „Книга и печатна графика”.  Преди това 22-годишното момиче е завършило Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, със специалност „Графика”.

Детската книга „Птиче село“ е новаторска и попада в категорията „пространствено книжно тяло“, тъй като има разгъвки на почти всички страници. Самата книжка е изработена с техниката колаж. Целият проект художничката е успяла да осъществи за около 3- 4 месеца, като част от

13450868_1368790923136505_3003397553220567956_nпоставената й задача е била освен илюстрациите, да сътвори сама и текста. За осъществяването на проекта Катина разказва, че е нямала затруднения, а всичко е било точно както си го е представяла. Интересното в проекта е, че към книжката има подаръчен комплект. Основният компонент в него е калъф за книгата във формата на птица, който е ръчно изработен от памучен плат и копчета, двулицев е и се прикрепя към книгата с ластици. За създаването му авторката на „птиче село” е получила помощ от майка си Ивалина Недева, която също е художничка и е известна с по-нестандартните си творчески търсения. Останалите аксесоари засега все още са само компютърен проект, но тяхната изработка би била много лесна, защото ще бъдат щампи върху чанти, възглавнички и т.н., разказа Катина.

Катина със своите родители

Катина със своите родители

В момента книгата „Птиче село” е отпечатана в четири копия, за което е съдействал бащата на Катина – Бисер Недев, собственик на „Студио 2”. Младата художничка обаче се надява скоро книгата да бъде отпечатана в по-голям тираж и да се появи на пазара. За целта вече е кандидатствала с проекта си в издателство и чака отговор от там.

Освен, че е изключително атрактивна с илюстрациите си, книгата има и интересен сюжет. За мен една детска книжка и като цяло всяко едно нещо за деца трябва да ги учи на нещо. Именно за това реших историята ми да има поука, която е, че когато правим добро, ние изпитваме лично щастие и удовлетворение, казва младата авторка. А сюжетът е следният: Птиците са си направили прекрасно селище през лятото и не им се иска да го оставят през зимата. Решават да го вземат със себе си на юг. По пътя обаче този товар им натежава и решават да пуснат някои къщички. Една от птиците не е съгласна и се връща да си вземе къщичката. Когато я намира, вижда, че там се е настанило малко врабче. Тя решава да му остави къщата си за зимата, тъй като то има по-голяма нужда от нея. Тогава птицата убеждава цялото ято да оставят домовете си за зимуващите птици.

Преди време Катина представи и друг свой проект, за който също писахме – комикса „Лаком град”. Авторското произведение е от 50-страници и е напълно готово. В момента илюстраторката търси финансиране и за неговото отпечатване.

Коментари

  1. Петрова казва

    Този телефон е на синът ми Асен Петров,завършва магистратура в същия профил,Аз съм от Свиленград,можете да му се обадите,имате какво да споделите,ще се радвам!

  2. Петрова казва

    Този телефон е на синът ми Асен Петров,завършва магистратура в същия профил,Аз съм от Свиленград,можете да му се обадите,имате какво да споделите,ще се радвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.