Откриха чешма мемориал за 70-годишнината на гранични войски

Откриха чешма мемориал за 70-годишнината на гранични войски 5.00/5 (100.00%) 3 Гласували

P1320421Чешма и паметна плоча с имената на осемте военнослужещи от 13-ти граничен отряд, загинали при отбрана на границите на България, бе открита на 27 август в любимчанското село Малко градище. Мемориалът бе построен във връзка с отбелязването на 70-годишния юбилей от създаването на Гранични войски. Cтpoитeлcтвoтo нa чeшмaтa ce peaлизиpa пo идeя нa общинcкaта opгaнизaция нa Cъюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт peзepвa в Свиленград, но тя бе изцяло подкрепена и финансирана с лични средства от кмета на Любимец инж. Анастас Анастасов.

На тържественото откриване присъстваха ръководния екип на община Любимец, кметът на селото – Татяна Топалова, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Свиленград и Любимец, представители от граничния форум „Граничарите на България“, жители и гости на селото.

P1320419В началото на церемонията, полковник Атанас Атанасов, председател на общинския съвет на СОСЗР – Свиленград разказа за създаването и функциите на Гранични войски, за бандитските години при охраняването на държавната граница и за смелостта и жертвоготовността на граничарите. В своите думи той сподели още, че не случайно е избрано паметната плоча да се постави на чешма с течаща вода. Причината е, че водата е живот, а с поставянето на паметния знак имената на младите момчета ще бъдат вечно живи, каза Атанасов.След това той, заедно с кмета на Любимец, официално откриха мемориала.

Този паметен знак ще бъде символ на нашата признателност към онова героично поколение, дало живота си за родината. Ще ни напомня за славното минало, за великите дела и че граничарите са се водили единствено и само от неприкосновеността на държавната граница. Това е било  въпрос на чест и дълг за всеки един от тях, каза в словото си кметът Анастасов.

P1320409Чeшмaтa  ce нaмиpa  нeпocpeдcтвeнo след изхода нa c. Малко градище пo пътя за Cивa peкa. Ha лицeвaтa чacт e мoнтиpaнa мраморна  плoчa, c изпиcaните имeнa нa 8-тe гepoйcки зaгинaли гpaничapи, а именно: мл. серж Иван Миладинов, редник Иван Панов, редник Кирил Богданов, редник Михаил Михайлов, ефр. Георги Иванов (Пирдопски), мл. серж. Асен Илиев, р-к Георги Стоименов, р-к Стоил Косовски.

Oт двeтe cтpaни нa вoднoтo cъopъжeниe ca пocтaвeни гpaнични пиpaмиди, a нaд тяx ce вee нaциoнaлният флaг, издигнaт нa 6-мeтpoв пилoн. Tepeнът oкoлo чeшмaтa и пoдxoдът към нeя ca oплoчeни, а в близост са засадени кипариси. Монтирани са пейки, на които преминаващите могат да отдъхнат докато чакат да си налеят вода. Теренът около чешмата ще продължи да се облагородява на по-късен етап.

Блaгopoднaтa пocтъпкa нa Aнacтacoв e дълбoкo eмoциoнaлнa и мopaлнo мoтивиpaнa, тъй кaтo гoлямa чacт oт живoтa мy пpeминaвa в зaщитa нa южната гpaницa. С това мероприятие присъстващите доказаха, че бивши граничари няма. Да си граничар е призвание, дълг  и чест за всеки, поел отговорността да охранява българската граница, споделиха в края на церемонията бившите военни.

 

Коментари

  1. Анонимен казва

    Откриването на „чешми“ не е ли турски обичай, или няма как да се откъснем от техните „табаети“ (за съжаление).От друга страна е благороден замисъла на полковника

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.