С курбан от черни кокошки в Пъстрогор възстановиха стар обичай

Вашата оценка

Picture 014Курбан от 22 кокошки, само черни на цвят,  приготвиха днес в село Пъстрогор. Вкусната чорба бе част от празника, с който хората в селото отбелязаха един позабравен обичай – Юнака. Тази година, характерният само за Пъстрогор народен обред, бе възстановен след близо 65-годишно прекъсване. Инициативата за това бе на кметицата Василка Димова и Атанас Атанасов, а в подготовката на трапезата се включиха жените от селото.

Традициите са тези, които ни свързват и ние сме длъжни да ги пазим и да ги предаваме на идните поколения, каза г-жа Димова. Нашето село си има юнак закрилник и чрез даването на този курбан в миналото хората са го омилостивявали и са измолвали Божията закрила за селото, разказа тя за историята на обичая.

Picture 010Самият той бе изпълнен точно по начина, както се е правел преди години. Възрастни жени си спомниха, че курбанът от черни кокошки не се е давал от почти шест десетилетия. Според традицията обичаят се прави между Петковден и Димитровден, разказа баба Сийка. Рано сутринта в избрания ден кокошките се колят на бялата пръст над селото и главите им се заравят там. Навремето на това място е имало висок дъб и хората са виждали голямо огнено кълбо до него. В селото тълкували видението като знак, че Свети Архангел Михаил е гладен. Затова решили всеки от селото да даде по една кокошка и да се стори курбан, допълни баба Сийка.

Picture 029Преди да бъде раздадена на хората, кокошата чорба, сварена в два казана, бе благословена от отец Дионисий. От курбана бе заделено и занесено по домовете на останалите хора, които не успяха да присъстват на обичая. Гости на празника бяха директорът на музея Елена Митева, краеведът Атанас Куманов и директорът на библиотеката Иван Чончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.