Започва провеждането на ваксини против морбили

Започва провеждането на ваксини против морбили 1.00/5 (20.00%) 1 Гласували

Морбили е вид шарка, известна още като Брусница. Другото й известно наименование е „дребна шарка”. Това е остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което е силно заразно и се причинява от РНК вирус от род Morbilli virus. Характерно за него е, че е много слабо устойчив във външна среда. От морбили боледуват хора, които не са ваксинирани, като най-често това се случва във възрастта между 3 и 9 години. Случва се да се заразят и възрастни хора, като симптомите при тях са значително по-силни и опасни.
Симптоми при морбили
В първия си етап това заболяване протича без симптоми, като то може да продължи от 7 дни до около 2 седмици. След него започва проявата на симптоми, характерни за много вирусни заболявания: висока температура (при тази шарка може да достигне до 40 градуса), кашлица, хрема. Може да се наблюдава обилно сълзотечение и парене в очите – фотофобия и конюнктивит, а също така и подуване на шийните лимфни възли.Специфично за морбили е появата на петна Филатов-Коплик върху лигавицата срещу кътниците. Те са сигурен признак за това заболяване. Три до четири дни след появата на първите симптоми се появява обривът. Пъпките, характерни за тази шарка, са съвсем малки, ярко червени и имат неправилна форма, по-често не са съпроводени със сърбеж и имат склонност към сливане. Разпространението им е от главата към крайниците, с изключение на Атипичния морбили синдром, при който обрива започва от краката. След 3-4 дни обривът започва да отшумява, а заедно с него и всички съпровождащи заболяването симптоми.
Предпазване от морбили


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>


За предпазване от морбили в България се прилага ваксина. Това се случва два пъти в живота на човека, първата се поставя на 13 месеца, а втората на 12 години. Епидемия от морбили (дребна шарка) се разпространява в Европа. Заразата се разраства с най-бързи темпове в съседна Румъния, където вече са регистрирани 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви, съобщават от здравно министерство. Освен в северната ни съседка за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души). Рискът от възникване и разпространение на епидемия в България се увеличава и от факта, че имунизационният обхват на децата е с рисков процент, особено при учениците от 6 клас. Разпоредено е на всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. В Имунизационния календар на Република България имунизация срещу морбили се извършва на 13 месеца и 12-годишна възраст с ваксината Приорикс.
Всеки родител, които има деца на тази възраст, може сам да се консултира с личния си лекар и да провери статуса им относно морбили .
Родителите на неимунизираните деца ще бъдат уведомени за провеждане на ваксинация в най-кратки срокове . Неявилите се ще носят административна отговорност от страна на РЗИ по Закона за здравето, съобщи Велина Мавродиева, главен инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ Хасково.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.