Свиленградчани напълниха църквите за Цветница

Вашата оценка

DSC_7751За  Цветница свиленградчани изпълниха църквите в общината. Пред централния енорийски храм „Света Троица”, който се намира в двора на Червеното училище, се изви опашка, която не намаля с часове. Празничната служба на отец Константин бе посетена и от три микробуса  с туристи, завръщащи се от Турция.

В парка пред гебранския храм „Живоприемний източник”самодейни колективи изнесоха празничен IMG_8678концерт „Цветница е !”


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>

Празникът се падна в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът IMG_8695освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.