За Кирил Станчев и неговите шити шедьоври

Вашата оценка
Кирил Станчев

Кирил Станчев

Кирил Орлинов Станчев е на 39 години, не е семеен и се занимава с търговия на детски стоки в Свиленград. През свободното си време Кирил шие гоблени. Интересът му към бродирането датира от 1998 година. Уменията си с иглата дължи на своята сестра, която му предала първите уроци и която го запалила по ръкоделието. Нетрадиционното за силния пол хоби носи спокойствие и удовлетворение на Кирил, поради което той успява да задържи интереса си към шиенето вече близо двадесет години.

Мъжът споделя, че няма да забрави никога творбата си „Кошничка с пъстри рози”, макар че е малка и я е изработил за сравнително кратко време. Тъкмо тя е първото предизвикателство от шедьоврите му, които вече наброяват десет. Измежду произведенията му се помещават „Конете на водопой”, „Веселите музиканти”, „Света Екатерина”, „Вратата към Рая”, „Утро в боровата гора”, „Водопад в планината” и други. Ръкоделецът споделя, че единственото специално условие, на което държи по време на бродирането, е телевизорът му да бъде включен, а хобито му само по себе си е вид терапия за него.

"Водопад в планината"

„Водопад в планината“

Запаленият гобленар разказва, че шиенето му доставя огромно удоволствие, но и отнема доста от свободното му време, като за пример дава изработката на „Веселите музиканти”, която му отнела цели 7 години. Любимото му занимание понякога е свързано и с трудности, поради факта, че не е лека задача да се поправи грешка в гоблен. Начинът е един-разшиваш и бродираш наново. Сложната част идва, когато си забелязал грешката твърде късно, но все пак не е непоправимо, казва Кирил Станчев.

Към момента Кирил няма продадени гоблени, но наскоро решава да обяви за продан „Веселите музиканти” и „Водопад в планината”. Мъжът споделя, че е наясно с факта, че с годините се наблюдава силен спад в интереса към купуването на този вид изкуство, но това в никакъв случай не би го отказало от удоволствието, което му доставя шиенето на гоблени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.