Свиленград отбеляза Международния ден за борба с наркотиците и трафика на дрога

Свиленград отбеляза Международния ден за борба с наркотиците и трафика на дрога 1.00/5 (20.00%) 1 Гласували

01 (4)Община Свиленград и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с учебните заведения, ежегодно отбелязват 26 юни –  Международния ден за борба срещу наркотиците и нелегалния трафик на дрога. Денят в Свиленград се отбеляза  с информационни кампании в ПГССИ „Христо Ботев” и СУ „Д-р Петър Берон”.

На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 година и изразява решителността на всички страни членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигането на една обща цел – свят без наркотици.03 (1)

Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифрата е от статистиката на Националния фокусен център по наркомании. Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват. 33 % от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик. По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин е около 20-30 хиляди. България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години. Една доста тревожна статистика.04 (1)

За съжаление, проблемът с наркотичната зависимост е актуален и в нашата община. Голям е броят на подрастващите свиленградчани, използвали различни психоактивни вещества, а още по-тревожен е фактът, че доста от тинейджърите приемат „пушенето на трева” за съвсем безобидно, дори изтъкват ползите от това. Факт е обаче, че нараства броят на младежите употребявали именно подобен вид наркотик /б.а. канабис/, при които се наблюдават поведенчески и личностни разстройства от типа на психозите.

Хората, зависими от наркотиците, изпитват трудности в комуникацията с останалите, поведението им е насочено преди всичко към набавяне на психоактивно веществото, те нараняват най-близките си; губят приятелите и работата си, учениците отпадат от училище; застрашават здравето и живота си. Наркотиците намаляват способността за правилна преценка. Това означава, че наркозависимите често предприемат безразсъдни действия, например като това да осъществяват полов контакт без необходимите предпазни средства. Това от своя страна може да доведе до инфектиране с хепатит, ХИВ и други болести, предавани по полов път.

Въпросът, който най-често родителите си задават – как да разберем дали нашето дете употребява психоактивни вещества, има своето решение. И то е относително просто. Всеки родител трябва да обясни на детето си, че и при най-малки съмнения за употреба на наркотици то може да бъде тествано. Важното тук е детето да разбере, че това не е недоверие, а че контролът на поведението на подрастващите в разумни граници е законно право и морално задължение на всеки родител. В аптечната мрежа се предлагат наркотестове, които могат да определят поотделно наличието на амфетамини, барбитурати, бензодиазепини и др., както и наличието едновременно на няколко вида психоактивни вещества в кръвта, слюнката или урината. Най-важното обаче е при регистрирането на проблем родителите да потърсят специализирана помощ, без да се притесняват от това – характерен проблем за малките населени места като Свиленград.

Консултация и съвет по всички въпроси, свързани с наркотиците и всички видове психологически зависимости, можете да получите всеки делничен ден от 15:00 до 17:00 часа в Центъра по проблемите на детската личност към Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, където дежурят  специалисти – педагози и психолози. Центърът се помещава в сградата на ОбА – Свиленград, бул. „България” № 32.

Пламен Василев, приложен психолог

към МКБППМН – Свиленград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.