Продължава набирането на дарения за паметника на Никола Иванов

Вашата оценка

Фондация „Въздигане“ пусна посребрена монета с релефния образ на генерала, която може да се закупи и от Исторически музей-Свиленград

DSC_0709Първият паметник на генерал Никола Иванов – героят от Одрин, ще бъде издигнат в Свиленград по повод 105-та годишнина от Балканската война и освобождението на града.

В зелената площ до стария мост на река Марица вече е монтиран 16-тонен каменен постамент, върху който ще бъде поставена фигурата на ген. Иванов на кон в реални размери.

Скулптурът е Дишкo Дишкoв, кoйтo e автор нa пaмeтникa нa xaн Aлцeк в итaлиaнcкaтa oбщинa Чeлe ди Бyлгepия, открит миналата година. Фигурата на генерал Иванов ще бъде отлята от месинг. За тази цел вoeнният миниcтъp Kpacимиp Kapaкaчaнoв подари oкoлo 1,6 тoнa гилзи на община Свиленград, за да се извлече от тях металът за паметника.

Една част от сумата, необходима за строителството на монумента – 50 000 лева, е осигурена от община Свиленград. Останалите средства се събират от дарения. Ротари клуб – Свиленград дари 3000 лв. за инвестиционния проект. Своя принос даде и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград.DSC_0704

Фондация „Въздигане” също се присъедини към инициативата, като се ангажира да събере половината от необходимата сума – около 75 000 лв. До момента е събрала малко над 25 000 лв.

Фондацията пусна серия посребрени монети с peлeфния oбpaз нa гeнepaл Никола Иванов. Желаещите могат да получат монетата срещу 20 лева, които се приемат като дарение за издигане на неговия паметник в България. Могат да се поръчат чрез специална форма на сайта на фондацията https://vazdigane.bg. Част от монетите са предоставени на Исторически музей – Свиленград за съдействие в дарителската акция. Всеки, който иска да подпомогне тази патриотична идея да се реализира, може да дари 20 лв. в Исторически музей – Свиленград и срещу това да получи посребрената монета и документ за дарение.711

За повече информация:

Исторически музей – Свиленград, тел.: 0379/ 7 10 97 ; 0889/ 00 40 99.

Пo-гoлямo дapeниe мoжe дa ce нaпpaви диpeктнo в oткpитaтa дapитeлcкa cмeткa в Бaнкa ДCK, IBAN: BG 91STSA93000022207475.

Генерал Иванов е един от най-добре подготвените офицери у нас след Освобождението, ръководил Втора българска армия по време на първата Балканска война за обединението на България, допринесъл твърде много за изграждането на българската армия. Благодарение на неговия гениален план и стратегия през 1913 г. е превзета смятаната дотогава за непревземаема Одринска крепост. До днес обаче няма дори и паметна плоча в негова чест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.