Защо трябва да опазваме природата чиста?

Вашата оценка

Всеки от нас е чувал колко е важно да опазваме околната среда чиста, но колко от нас в действителност полагат някакви усилия за това. За съжаление думата“рециклиране“ все още не е много застъпена в речника на обикновения българин. Обаче рециклирането се превърна в доста популярна тема напоследък сред страните, чиято цел е чиста околна среда според изискванията на ЕС.


Рециклирането представлява преработка на определена суровина за да може тя да се използва отново. Рециклирането на даден непотребен материал спестява значително от енергията необходима за производството на нов и оказва минимално въздействие върху околната среда. Тази трансформация се нарича затворен цикъл на рециклиране. Рециклирането на отпадъци е не само доходносна дейност за търговците на скрап и тези, които го предават, но и добро дело за цялото общество и природата.

Рециклирането представлява преработка на определена суровина за да може тя да се използва отново. Рециклирането на даден непотребен материал спестява значително от енергията необходима за производството на нов

Всички харесваме красивата природна гледка, нали? За съжаление ако продължаваме в същия дух да замърсяваме планетата, на която живеем, незамърсените природни гледки ще стават все по-голяма рядкост. Чрез съхраняването на природата чиста, ние не само намаляваме екологичните проблеми на Земята, но и опазваме своето здраве. Природата това сме ние. Ние се храним от нея и сме зависими от нея. Нейното замърсяване неизменно влияе на нашето качество на живот и нашето бъдеще. Рециклирането и опазването на природата трябва да се превърне в индивидуална цел за всеки един човек, за да се постигне положителен глобален ефект.

Замърсяването на природата неизменно влияе на нашето качество на живот и нашето бъдеще.

Ето някои реални факти, за да не си говорим просто така:

Рециклирането на 1 тон хартия спасява 17 дървета.

Рециклирането на една алуминиева кутия осигурява 3 часа електричество за един телевизор.

Преработването на една пластмасова бутилка може да осигури необходимата енергия за една крушка за 6 часа.

Преработката на една стъклена бутилка осигурява 1 час електрическа енергия за 4 крушки.

За произвеждането на стъкло от трошки се използва 40% по-малко енергия в сравнение с производството му от пясък.

С рециклирането на един тон стъкло, се спестява 40% от енергията и 50% от водата, необходими за изработването на ново стъкло.

Пластмасата и стъклото се рециклират на 100%, а хартията на 99% като тя може да се преработи до 5 пъти.

При производството на стомана от рециклируем материал, се използва само една четвърт от енергията, нужна за производството на нова суровина.

Металите могат да бъдат рециклирани безкрайно много пъти, защото не изменят своите свойства и качества.

Над 1 млн. морски животни биват убити ежегодно, заради найлоновите торбички, изхвърляни в моретата и океаните

Няма съмнение, че рециклирането е полезно. В България например една от опциите да рециклираме черните и цветните си метали е пункт за вторични суровини София Норд Холдинг. Основната дейност на тази компания е търговията и преработката на цветни и черни метали и също извършва директен прием на отпадъци от предприятията и населението. Металите, които преработва са желязо, неръждаема стомана, алуминий, мед и медни сплави, чугун, цинк, калай, месинг, олово, магнезий, никел. Освен това приема за скрап непотребни автомобили, гуми, акумулатори, батерии и отработени масла. Компанията предлага актуални цени и оказва помощ при превоз на големи количества отпадъци.

Поддържането на планетата чиста трябва да се превърне във всеобща кауза. Ако си мечтаем за красиви и чисти градове, където децата ни да растат здрави и щастливи, то време е да се замислим над настоящите си действия и предприемем мерки за една по-чиста природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.