Чиста питейна вода в област Хасково след изграждането на пречиствателна станция за отпадни води

Чиста питейна вода в област Хасково след изграждането на пречиствателна станция за отпадни води 5.00/5 (100.00%) 2 Гласували

Пречиствателните станции за отпадни води са съоръжения, които преработват и пречистват замърсените води от токсини и твърди частици, които са резултат от битова или промишлена дейност, а често пъти и съвкупност от двете. След прерботката водата вече отново е годна за употреба. По същия начин водите на Хасково и околнонстта се пречистват в съоръжение, изградено от “Строително-предприемачески холдинг”.

DSC04079

Пречиствателната станция в Хасково е част от проекта „Пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица“. Той е направен съвместно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската комисия, а основната му цел е да се намали замърсяването на р. Марица и притоците й.  В по-глобален план това ще доведе до подобряване на качеството на водата в Егейско море.

“Съоръжението е с проектен капацитет за 100 000 екв. ж. Технологията, по която работи, включва преминаване на отпадъчната вода през пречиствателни механизми за задържане на нефтопродукти, механично и биологично пречистване, обезводняване на утайките и обеззаразяване на третираната вода. По този начин се осигурява необходимото качество на пречистените отпадъчни води.”, споделят от Строително-предприемачески холдинг”.

P1000347

Липсата на пречиствателни станции за отпадни води значително повишава риска от разпространение на зарази не само сред хората, но и сред всички живи организми в природата. Разбира се, не са изключени и аварийните случаи при вече съществуващи съоръжения. В такива моменти от “Строително-предприемачески холдинг” уверяват, че при епидемии е предвидено пречистване на водата чрез натриев хипохлорид. Така ще се постигнат необходимите показатели на концентрация на азот и фосфор.

Станцията в Хасково отговаря на най-високите изисквания за степен на пречистване. След пускането й в експлоатация осезаемо се е повишило качеството на живот на хората в града и околността, които от няколко години имат достъп до чиста питейна вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.