Роботът Финч помогна на вазовци да направят своите първи стъпки в програмирането

Вашата оценка

IMG_4652По повод Европейската седмица на програмирането в Свиленград се проведе обучението „Първи стъпки в програмирането“. Участие взеха 30 деца от пети, шести и седми клас от Първо основно училище „Иван Вазов“ заедно със своите преподаватели Светлана Димитрова и Нели Апостолова.

Организатор на инициативата е Регионална библиотека „Христо Смирненски“, гр. Хасково. Преди време храмът на книгата получава като дарение от Посолството на САЩ в България пет броя роботи Финч на стойност 500 щатски долара. С тях се провеждат обученията, част от Европейската седмица на кодирането.

Роботът Финч е създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците, изучаващи компютърни науки, като им помага да овладеят редица езици за програмиране.

Семинарът се състоя в свиленградската библиотека и бе проведен от IT-специалистите Огнян Генов и Антоанета Атанасова.IMG_4656

По време на форума децата получиха знания за основните понятия в света на програмирането, а именно тези за: компютъра и неговите части, хардуер, софтуер, програмен код и др. На второ място, децата се учиха на активно общуване и работа в екип. В края на обучението учениците бяха разделени на работни групи, всяка от които трябваше да се справи с поставена практическа задача.

IMG_4661Освен „Христо Смирненски“ в Хасково още десет библиотеки в цялата страна са включени в пилотния проект – Димитровград,  Пловдив, Варна, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Търговище, Разград и Габрово.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.