Българската мегапродукция „Дамасцена“ на екран в кино „Тракия“ утре

Вашата оценка

Този петък (03.11.) в кино „Тракия” в Свиленград ще се излъчи премиерата на първия български филм, посветен на емблемата на България – розата. Прожекциите на „Дамасцена” са в петък от 18:10 ч., в събота от 20:30 ч. и в неделя от 18:10 ч. „Дамасцена“ е филм за българската мечта. Така режисьорът Тодор Анастасов определя най-новата си продукция.

Филмът e сниман повече от година в розовите градини край Казанлък, с участието на стотици статисти от града на розите и актьори от казанлъшкия театър, и разказва истинската история на най-големия днес производител на розово масло в България – Стоян Христов, създателят на „Дамасцена“ – Скобелево. Филмът е частна продукция и се спонсорира от дестилерия „Дамасцена“ и „Алба Групс“ – компаниите на Стоян Христов, които са в топ позициите на най-печелившите фирми в България през последните години.

По думите на най-изтъкнати наши киноактьори, режисьори и кинокритици филмът „Дамасцена“ е най-мащабната кинопродукция, произвеждана в България от 30 години насам. Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл. С огромен за днешните условия актьорски състав от 56 актьори и над 1300 статисти в грандиозните масови сцени, снимани през четирите сезона и на десетки локации в България.

Сценарист: Мария Лалева

Режисьор: Тодор Анастасов

В ролите: Мариан Маринов, Любомир Фърков, Тезджан Ферад, Любен Чаталов, Симона Халачева, Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Троян Гогов

Оператор: Христо Генков

Продуцент: Мария Лалева

Героят Течо израства в малко село в подножието на Балкана, сред мириса на розите и любимата атмосфера в къщата на дядо и баба. Мечтата му е да остане в родния си край и да стане розопроизводител. Демагогията на социалистическата система обаче бележат живота му. Течо губи баща си, но тази загуба му дава смелостта и надеждата, че ще се справи сам. След 1989 г. животът го изправя пред нови изпитания. Преходът като епоха на загуба на ориентация, правила и държавност е следващото стъпало, което младият мъж ще се наложи да преодолее. Битката с разпадащата се система и ценности сриват младия човек и морално, и здравословно.

Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.