Никола Минков, SEO оптимизатор: Бизнесът вече осъзнава колко е важно да имаш сайт с качествено съдържание и добро позициониране в търсачките

Никола Минков, SEO оптимизатор: Бизнесът вече осъзнава колко е важно да имаш сайт с качествено съдържание и добро позициониране в търсачките 5.00/5 (100.00%) 1 Гласували
20140926_185701 (1)

Никола Минков /вдясно/ с Дан Петрович, един от най-добрите SEO специалисти в световен мащаб

Никола Минков е на 27 години,  занимава се с Web Design и SEO оптимизация. Екипът му има над 25 завършени проекта в тази сфера. Има клиенти от България и Турция, собственик е на сайтовете info4trakya.com и valantin4u.com, както и на няколко други проекта.

 

- Никола, разкажи ни малко за уеб дизайна.

- Първо, искам да ви благодаря за поканата. Като цяло според мен всеки един бизнес трябва да има собствен сайт, за да може хората да разберат за него по най-добрия начин. Не е зряло да управляваш голяма фирма, а в интернет да имаш един facebook и да очакваш да те приемат сериозно. С екипа ми работим основно на CMS системите WordPress и OpenCart. Също така разработваме сайтове с отворен код или gustom версии, както на PHP, така и на HTML-HTML5. Стараем се да сме широкообхватни, за да можем да задоволим желанието на всеки един клиент.

- А какво означава SEO оптимизация?

- SEO оптимизация най-просто казано е повишаване на рейтинга на определен сайт, така че да се класира пред конкурентите си по определени ключови думи в търсачките. Но аз бих го определил по-скоро като надпревара на бизнеса кой да е на първо място в Google.

SEO за мен е страст, хоби и начин на живот. Дори когато почивам, в главата ми се въртят идеи, как да преодолеем бариерата на google при класирането. SEO включва редица мерки, които се предприемат ръчно за един сайт. Много е трудно да се посочат някои, защото това е динамична среда и правилата постоянно се променят.

- Клиентите в България, и по специално в региона, разбират ли значението на SEO?

- Мисля, че бизнесът вече осъзнава колко е важно първо да има сайт, след това качествено съдържание и не на последно място – добро позициониране в търсачките, като тук трябва да отворя една скоба, че google не е единствената търсачка. Освен нея, ефективни са yandex, yahoo, bing и baidu. Поне за сега съм с такива наблюдения и се старая да разпределям силите си между тях.

Основната идея на SEO е как да се направи един сайт печеливш. Той може да печели или чрез реклами или чрез продажби на стоки. Онлайн магазините могат да печелят и от двете, но за това им трябват повече клиенти. SEO професията е концентрирана точно върху това – да докараме повече посетители в сайтовете на клиентите ни, за да оправдаем средствата, които влагат в нас.

- Как се постига това един сайт да излиза по-напред в търсачките?

- Е, отговорът на този въпрос ще ми изяде хляба. Шегувам се, разбира се! Най-основното е да се запозная с бизнеса и да изясним с клиентите какво искат, какво очакват, след което предлагам разумни срокове. Първо, анализирам сайта, дали е подходящ за търсачките, ако не – заедно с колегата ми Даниел му правим редизайн. Чисто технически SEO основите се правят чрез google webmaster tools и еквивалентите за другите търсачки. Там задължително се индексира сайтът чрез няколко вида карти в зависимост от бранша. След това идва ред на подобрение в ключови думи, социални сигнали и линк билдинг, а останалите 80% от мерки – ще ги запазя  в тайна.

- Казваш, че е важно за един сайт да има качествено съдържание. Какво имаш предвид?

- Според мен след последното обновяване на Google, а и за в бъдеще, компанията ще държи много на това всяка една новина да е авторска, въпреки че наскоро бе премахнато авторството. Аз обаче бих дал съвет на пишещите в сайтове да публикуват авторски новини, а не да използват copy/paste стратегии, защото това може да доведе до санкции от някой бот.

- Разкажи ни за някои от твоите проекти.

- По принцип се захващам с всяко предизвикателство. От уеб дизайна имаме изработени няколко сайта на хотели и ресторанти с онлайн пост терминали, като тези на хотел „Париш”, хотел и ресторант „Понтос”, ресторант „Моста” и други. Сега разработваме и сайта на ресторант „Парка”. Имаме завършени няколко онлайн магазини за електронна търговия, но като цяло преобладават сайтовете, които служат за визитки на определен бизнес. Там вече имаме доста проекти и няма да е коректно да изброим всички, за да не пропусна някой.

При SEO е малко по-специфично, там не мога да давам примери, защото трябва да се спазва конфиденциалност. SEO проектите са около десет, като два от тях са от Турция.

- Работата ти изглежда доста динамична и бързо развиваща се. Откъде черпиш информация за нововъведенията? 

- Редовно посещавам конференции за уеб дизайн и SEO, професията ми го изисква. Традиционната конференция за SEO в София е нещо много положително за цялата среда. Там с колегите обменяме опит и си помагаме. В тази среда мисля, че няма завист и всеки се старае да помага на другия. Това е една от най-добрите SEO конференции, които се организират в България всяка година.

За уеб дизайна да си призная наскоро присъствах на най-качествената конференция, на която съм бил изобщо.  WordPress организира веднъж годишно конференция в Европа и тази година домакин беше София – така наречената WordCamp на WordPress в НДК. Един път организационно и един път информативно тя беше в пъти по-добра от всички, на които съм присъствал. С екипа ми създадохме нови контакти и научихме много нови неща. Моето мнение е, че WordPress не само остава лидер в CMS системите, но и дерзае за още много по-вълнуващи подобрения. С една дума – революционното.

-Как протича един твой ден?

- Старая се да ставам рано, но това се случва, ако не съм работил до късно. Като цяло всеки ден отделям по минимум един час да чета какво ново се случва с търсачките, анализирам промените (update). Денят ми иначе е свързан с много телефонни обаждания от клиенти, но основното си работя на компютъра. Прибирам се към 18:00 часа, за да отделям време на семейството си.

- Би ли споделил нещо повече за хората до теб?

- Мога само да кажа, че имам едно прекрасно семейство – съпруга, която ме подкрепя и дъщеря ми, която е на почти 3 годинки и се казва Валантин. Тя е моето вдъхновение в живота.

- Имаш ли си хоби?

- Хоби нямам, но с интерес следя политическия живот в България. Изразявам мнението си в няколко политически блога, в които съм гост автор, както и в моя личен блог. Като се замисля май професията ми е моето хоби, защото ми доставя удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.